torstai 14. lokakuuta 2010

Viinirypäleitä, verta ja eksoottisia leikkeleitä

Tänään oli erillainen ohjelma, oikeasti olisi ollut vapaa aamupäivä 11.30 saakka mutta tänään oli viinirypäleiden pomimista! Lähdin mukaan yhdeksän aikoihin, se oli sveitsiläinen kokemus.

Sain nopean koulutuksen mitkä on huonoja rypäleitä ja mitkä on hyviä jonka jälkeen sain sakset käteen ja varoituksen että ei kannata leikata sormia. Sen teen tietenkin ensimmäisen 10 minuutin sisään ja verta tuli vaikka muille jakaa, pistin hyvin myrkytetyn viinirypälelehden siihen ja tunnin päästä, kun oltiin valmiita, veren vuoto lakkasi. Meitä oli tosiaan minä, perheen isä ja hänen isä sekä setä. Suomessa nämä sedät ja paapat olisi vanhainkodissa mutta nää poimi mua paljon nopeammin viinirypäleet ja mä taisin olla ainut jonka selkään sattui. Teräspaapat!

Tunnin päästä oltiin valmiita (muut oli jo aloittanut aikasemmin kun minä) ja juotiin teetä sekä syötiin pain au chocolate (suklaaleipiä, alussa yökkäilin niitä kohti kun näin mutta ne on hullun hyviä!) ja suklaakakkua. Luksusta. Sitten sainkin jo lähteä kotiin ja puoli kahdeltatoista hain Nilsin koulusta. Käytiin puistossa jossa yksi äiti kysyi (ranskaksi) mitä kieltä puhun Nilsille, olin niin ylpeä kun vastasin ranskaksi jopa kokonaisella lauseella enkä vain yhdellä sanalla. Jatkettiin jutustelua ja sain tietää että hänen lapsen isä on tanskalainen, yritin selittää että se muistuttaa hieman ruotsia mutta hän ei osannut yhdistää. Koko tää keskustelu käytiin ranskaksi ! Pari viikkoa sitten olisin hyvin nopeasti ottanut englannin käyttöön.

Pian sen jälkeen kun kotiuduttiin tuli myös poimijajengi kotiin, ne oli vienyt viinirypäleet viinipressiin (?) ja nyt oli pöydässä viiniä, leipää ja tuhatta eri leikkelettä. Olin erittäin epäileväinen leikkeleitä kohtaan mutta mut suostuteltiin maistamaan, maistoin kuivattua pekonia, kuivattua steakia ja salamia, loput oli liian eksoottisia.

Seuraavaksi oli tiedossa fondueta ja lisää viiniä. Aah, että rakastankin fondueta! Ruuan jälkeen sain tietää että loppupäivä on vapaa kun aamulla autoin. Mahtavuutta! Keräilin energiaa huoneessani ja katsoin pari jaksoa tv sarjoja jonka jälkeen lähdin neljän junalla Lausanneen, tapasin Gabriellan, Anyan ja erään sveitsiläisen tytön (jonka nimeä en muista, ehkä victoria?) mäkkärissä jossa istuin seuraneitinä. Seuraamme liittyi myös joku sveitsiläinen poika jonka nimeä en kertakaikkiaan osaa lausua enkä kirjottaa ehkä Guijome? Mäkkärin jälkeen siirryttiin starbucksiin missä istuin taas seurana ja jouduttiin istumaan ulkona kun sisällä on aina täyttä. Ulkona oli sitäpaitsi hemmetin kylmä, syksy alkaa tulla, 12 astetta! Starbucksin jälkeen siirryttiin Manoraan istumaan ja siellä kannoin korteni ketoon ja ostin kaakaon että saataisi istua sisällä. Tilasin sen ranskaksi, kiitin ja lähdin pois kunnes tajusin että mulla on vain kuumaa maitoa mun mukissa, joten menin takasin ja huomasin että kassan vieressä oli pussikaakao systeemejä, otin tumman kaakon koska oon saanut päähäni että tykkään tummastasuklaasta.

Sitten mentiin Coopiin jonne oli tullut joulukalenterit! Voitteko uskoa:D Ostin kasan suklaata ja mietin mitäköhän kassatäti ajatteli kun kiikutin 35 francin edestä suklaata kassalle, mutta se on teille suomalaisille ! Varmasti ne mietti mikä syömishäiriö mulla on koska sitä oli tajuton määrä. Käytiin junaasemalla saattamassa Anya ja sitten minä ja Gabriella mentiin mun ranskankoululle missä hän tapaisi muita ihmisiä joilla oli ranskaa ennen mua, jäin lukemaan vähän sanoja ja sitten alkoikin tunti.

Pian onkin jo torstai ja viikonloppu, perjantai menee luultavasti Genevessä, Lauantai päivä Ikeassa ja ilta Lausannessa jossa juhlistetaan syntymäpäiviä.

8 kommenttia:

  1. Vilken tur att vi ses i Hesa först så jag kan hjälpa dig med all choklad och se till så att den "försvinner" :-)

    Och kul att du lärt dig så mycket franska! Det är ju alldeles fantastiskt! Jag är avis!!!!

    /Hanna

    VastaaPoista
  2. oot kyllä niin kulturelli! ainoo mikä mua häikkää on, ku et laita esim juna-aseman väliin tota viivaa... mut ymmärrän kyllä ko ei ruotsin kielessä laiteta :D

    VastaaPoista
  3. haha, anteeks:D yhdyssanat on aina ollut mun heikkous mutta nyt tiedän, juna-asema:D! Muutenkin mun kirjotus on ihan päin metsää, mietin jo että vaihtaisin ruotsiksi kun en kertakaikkiaan löydä enään sanoja:DD

    Ja Hanna! Nu lämnade jag dock och fundera om jag får ta all choklad med på flyget eller måste jag ta med en väska som jag checkar in..? Har du någon aning? Hade tänkt att bara ta handbagage men det kanske inte går. Annars skulle jag gärna vilja veta era flygdetaljer så vi vet var vi skall träffas! Jag är 23.00 i Helsinfors:)

    VastaaPoista
  4. Heips!

    Nu får du ju ta in chokladen i planet, men inga vätskor, pincetter och liknande som du ju säkert vet :-)
    Vi är i Hesa lite innan dig, nämligen 22:35 så vad sägs om att vi ses utanför den gaten som Vasa flyget går ifrån?

    /Habba

    VastaaPoista
  5. Jajjamen Habba, syns där;) Jag har för mej att man inte får ta med mat, inte för att choklad är det men? Jag får väl försöka !

    VastaaPoista
  6. Bäst att kolla upp innan då! Det är ju inte så krångligt för dig att checka in väskan heller, du måste ju ändå vänta på att jag och Dansku får ut våra :-)

    Kram,
    HaNNa :-E

    VastaaPoista
  7. Heu Julle,

    Miten olis, vaihdan sun sveitsi suklaat makuuni suklaaseen? :o)

    T: jekku

    VastaaPoista
  8. aaaa, precis. Jag kanske får checka in då !

    Hahaa, sopii mainiosti Jenni!:)

    VastaaPoista